06-06-10

Poll the polls

Op 2 dagen 2 peilingen en toch geeft het een ander beeld.

Toegegeven: N-VA wint in beide peilingen fors. En de cijfers zijn identiek. 26%. Net de hoogste score voor een Vlaamsgezinde partij.

Maar dan loopt alles door elkaar. De CD&V haalt volgens ‘De Standaard’ 19%, volgens ‘La Libre Belgique’ 16.2% en wordt daarmee - en dat is al compleet historisch - de derde partij in Vlaanderen. De SP.a komt er net voor met een tiende procent, wat statistisch verwaarloosbaar is. Die SP.a haalde 13.8% in de peiling van ‘De Standaard’.

En dan volgt het Vlaams Belang: 11.5% volgens De Standaar, 15% volgens La Libre. Dat is meer dan een relevant statistisch verschil. Het zal dus afwachten zijn daar wie het bij het rechte einde heeft. Idem voor CD&V overigens.

De score van Open VLD is dan ook weer identitiek: zo rond de 14%.

Bij Groen gaat het om een statistisch weinig relevant verschil: bijna 7 tegenover net boven 8. Goh, dat kan kloppen. Dat is zowat de basisscore voor de groenen.

En LDD: een verschil dat bijna statistisch relevant is maar verstrekkend: de partij gaat volgens LLB onder de kiesdrempel (wat van belang is voor de Senaat) en volgens De Standaard haalt de partij de score van 2007.

Wat is nu het verschil tussen de twee peilingen? De een is een telefonische peiling en de ander een internetpeiling. Die laatste maken opgeld sinds in Nederland het internet de opmars van Pim Fortuyn het best wist te benaderen. Daarnaast: ruim 60% van de mensen heeft internet, terwijl steeds meer vaste lijnen verdwijnen en vervangen worden door GSM’s - wat privé-nummers zijn en dus niet in de gids staan. Ook sommige bevolkinggroepen zijn telefonisch moeilijker te bereiken: ploegarbeiders bijvoorbeeld. De lagere sociale klassen vallen daar ook steeds meer onder.

En niet onbelangrijk: De Standaard hanteert een kleinere foutenmarge dan La Libre Belgique. Maar het belangrijkste, de kruidenmengeling, de ‘Mama Miracoli’-mix van de peiling, die de omzetting doet van de bruto gegevens naar de resultaten van de peiling moeten dus ergens grondig van elkaar verschillen.

Maar dit gezegd zijnde: deze peiling geeft een verdere tendens weer waarbij de V-partijen een steeds belangrijker deel gaan uitmaken van de zetels in het parlement. Hoe men het ook wil: het confederalisme van N-VA en LDD en het onafhankelijkheidsdenken van het Vlaams Belang zullen nog meer dan ooit wegen op de Belgische politiek.

Of zitten de peilingen er opnieuw grandioos naast?

20:17 Gepost door Geert Neirynck in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.