26-06-10

Robin Hood

964172robin-hood-yeni-poster-2010Nee, eens geen politiek of sport. Dit weekeinde is de politiek er even niet. Wat dan wel? Genieten van de frisheid en gezellig van de bioscoop. Bij gebrek aan een eigen dorpscinema dan maar naar Gent.

Het voordeel van een laatavondvoorstelling is dat het heel rustig is en de film van Ridley Scott nodigt blijkbaar vooral een volwassen publiek.

Wat krijgt u te zien? Eigenlijk een 'Gladiator'-versie van Robin Hood tot op een bepaald punt in een historisch weinig onderbouwde legende. Wat er dan weer wel geweten is, heeft Scott gebruikt.

Het verhaal zal bekend in de oren klinken: terwijl Richard Leeuwenhart terugkeert van de kruistochten rommelt zijn broer Jan wat aan, vooral bezorgd om zijn pleziertjes en de belastingen. Het land zelf is in verval door de lange kruistocht. En achter de rug van de regent Jan worden plannen gesmeed om Engeland binnen te vallen.

Robin is in het begin een boogschutter in het leger van Richard Leeuwenhart, die duidelijk leeggevochten is. Een discussie over het nut van de slachtpartij in Accra zorgt er voor dat een vijftal boogschutters, waaronder Robin, Will Scarlett, Lange Jan, in het schandblok komen te zitten tot Koning Richard door een pijl uit een kruisboog sneuvelt. Nu, dat klopt historisch wel, maar dat is pas jaren later.

Als het konvooi dat de kroon naar Engeland brengt dan overvallen wordt door de complotteurs ontspringt een misschien ogenschijnlijk onmogelijke gebeurtenis maar... die na de kruistochten wel herhaaldelijk voorviel. Bij gebrek aan ook maar enig bewijs kan Ridley Scott vrijelijk zijn gang gaan.

Het is een aangename film en die vrij lang duurt zonder te sturen. Alleszins niet de smartlapperij van Kevin Costner maar wel met de nodige humor.

Is dit nu de nieuwe 'Gladiator'. Heel wat scenes lijken er recht uit weggelopen maar het overweldigende van die eerste film is er niet. Het leent er zich misschien allemaal minder toe. Ook de typecasting van de acteurs lijkt verdacht veel op wat er in 'Gladiator' zit. Het is dus afwachten welk stuk geschiedenis Scott nu weer in zijn 'Gladiator'-machine stopt.

Vergeten we niet Cate Blanchett (die tegenwoordig een meubelstuk lijkt te worden in films waar Engeland wordt binnengevallen) in een zeer geëmancipeerde Middeleeuwse edeldame en veteraan Max Von Sydow als scherpe ouderling.

01:39 Gepost door Geert Neirynck in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: robin hood |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.