05-07-10

Ronde van Frankrijk: Brusselse fracofonen laten zich weer eens opmerken...

Na de boekvoorstelling van gisteren - en een kleinigheid gegeten te hebben-  stond de Ronde van Frankrijk op het programma. Wat er ook van gezegd kan worden: de rijen mensen waren immens. Wielrennen is en blijft een feest.

De wedstrijd zelf was eigenlijk een - vervelende - klassieker: een lange ontsnapping, de sprintersploegen die enkele kilometer voor het einde de boel samenbrengen en een chaotische sprint met de valpartijen van dienst.

Ergerlijker is het bericht dat ik uit diverse bronnen al bevestigd heb gekregen: niet alleen konden de vaste bevlaggers - Vlaamse Volksbeweging en Vlaanderen Vlagt - opnieuw rekenen op (on)nodige aandacht van de politiediensten (die dachten dat er een revolutie ging uitbreken) vanwege het bezoek van ene Albert Van Saksen Coburg, daarnaast is er blijkbaar na de wedstrijd bij heel wat bezoekers - waaronder heel wat toeristen - het papieren leeuwenvlagje uit de handen getrokken. Heel wat van die mensen keken verbouwereerd toe toen de politie in opdracht van Burgemeester Thielemans tot deze pattriotische daad over gingen.

De bevlagging van sportmanifestaties is nu al jaren een klassieker. Dus de politiediensten wisten maar al te goed waar het om ging. Maar opnieuw moet de Brusselse francofonie duidelijk maken dat Vlaanderen enkel goed is voor de centen maar zich voor de rest niet te veel moet manifesteren in Brussel. Zeke niet als de konink-lijke familie er aan te pas komt.

Brussel is dus geen bindteken tussen Vlamingen en Walen. De Brusselse mentaliteit is eens te meer een bewijs wat de verfransing met die stad gedaan heeft: totaal vervreemd van het gebied rond zich en bij veel van de Brusselaars - die Vlaams zijn van origine - een haat gekweekt tegen dat Vlaanderen. Toe maar.

Even moest ik toch terugdenken aan de Expo van 1958. Toen moesten de Vlamingen zich ook niet laten zien in Brussel.

 

 

14:35 Gepost door Geert Neirynck in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ronde van frankrijk |  Facebook |

Commentaren

Vlaggen in de Ronde Geert, je hebt gelijk. We konden gisteren niet alleen rekenen op veel aandacht van de politie, we mochten bovendien - al van uren op voorhand - gewoon niet tot in de buurt van de aankomsttribunes met onze Leeuwenvlaggen. Al de andere soorten vlaggen, wimpeltjes e.d. waren blijkbaar geen probleem, enkel Vlaamse vlaggen mochten niet door en de uitgedeelde papieren leeuwtjes werden inderdaad systematisch geconfisceerd door de politie, niet na de koers maar al van lang tevoren! Maar al bij al was het ook positief dat we veel aandacht van diezelfde politie kregen, daardoor bleef de agressie van onverdraagzame franstaligen (meestal) beperkt tot verbaal geweld.
"Vlaming in Brussel", 't is sinds de verkiezingen er precies weer iets moeilijker op geworden.
een "vlagger" van het VVB.

Gepost door: Yves | 05-07-10

De commentaren zijn gesloten.